Offerman 1945

De tragedie met Mevrouw Petronella Maria Offerman.

Na het verschrikkelijke bombardement in mei 1940 op Rotterdam/Schiedam en nadat haar man te werk was gesteld in Duitsland vluchtte mevrouw Petronella Maria Offerman weg uit de verwoeste stad richting Zeist. Zij was moeder van vier kleine kinderen en hoofddoel in het dagelijks leven was de zorg voor voldoende voedsel voor de kleintjes.

Op deze trouwfoto (1931) staat Petronella met haar man Cornelis Pieter Eenige afgebeeld. Uit dit huwelijk zijn vier kinderen geboren.

Op de foto hierboven staat Petronella met twee van haar kinderen, de meisjes Trijntje (links) en Petronella (rechts) in oorlogstijd in Schiedam afgebeeld.

Zij ging voor haar kinderen op zoek naar voedsel vanuit Zeist, waar zij geëvacueerd was ondergebracht, op de fiets richting Otterlo. Dat gebeurde op 28 februari 1945 aan het eind van de hongerwinter. Vermoedelijk is zij per ongeluk door een geallieerd vliegtuig neergeschoten en zo is zij dood langs de weg gevonden. Zij werd begraven op de Algemene Begraafplaats in Otterlo.

Haar oudste zoon Gerrit Jan D. van Eenige heeft, zelf inmiddels op hoge leeftijd, uiteindelijk het graf van zijn moeder gevonden zoals uit de brief met foto hieronder blijkt.

Overlijdensakte van Petronella Maria Offerman. (39 jaar).

Behalve de twee meisjes bestond het gezin ook uit twee jongens, hier afgebeeld. De oudste was Gerrit Jan Daniel, 1932 (rechts), diegene die veel moeite heeft gedaan om meer over de geschiedenis van zijn moeder weten te komen en links staat Johannes Petrus (1934).

Een heel eenvoudig naamplaatje op de Algemene Begraafplaats in Otterlo is alles wat er nog aan herinnering overgebleven is aan deze tragedie die vlak voor het einde van de oorlog heeft plaatsgevonden.