bijzondere plaatsen

Bijzondere mensen en plaatsen in Otterlo

Er zijn zeker een paar bijzondere mensen en plaatsen in Otterlo te noemen. Een ervan is de Creosootolie-beits- en verffabriek van de Familie Budding. Dit bedrijf was zeker voor de oorlog een van de weinige ‘fabrieken’ die Otterlo rijk was. Het bedrijf stond op de plaats waar nadien ‘De Punt’, een Pension, gedreven door de familie van Santen, jarenlang actief was en nadien Hotel-Restaurant ‘De Sterrenberg’ dat anno 2017 sterk is uitgebreid door de familie H. Bom.

De familie Budding staan voor hun pand op het voetpad in het jaar 1933.

Het huis van de familie Heijting was een eenvoudig landhuis met veel grond in de lengte achter het huis. Nu is dat verkaveld. Vermoedelijk zitten hier ook pensiongasten voor het huis, men verhuurde het huis vaak en woonde dan zelf achter het huis in een soort tuinhuis. Van dit type landhuisjes zijn er nog maar weinig overgebleven vandaar het bijzonder karakter ervan. Links ziet u het vroegere woonhuis van meester Krijn Bouman, nu bewoond door de Familie G. Starke.

Natuurlijk mag hét monument in Otterlo niet onvermeld blijven, namelijk de gerestaureerde Hervormde Kerk die hier in volle glorie is afgebeeld.

Bomvol historie is deze foto anno 1900 met schoolkinderen voor de toenmalige Lagere School. Alle oud-Otterloërs hebben hier prettige en minder prettige herinneringen liggen.

Openbare Lagere School (later de Erica school) met links in vermoedelijk haar bruidsjurk onderwijzeres Johanna J. La Lau en daarnaast Meester Dirk Jan Kroon, geheel rechts Hermina Mettern. De foto is van 1909.

Wat zeer zeker ook veel herinneringen oproept is het wel en wee van de voetbalclub SV Otterlo. Deze foto dient ter illustratie en is niet het beste elftal dat Otterlo ooit gehad heeft, maar dat weten deze spelers heus wel…..

Zanding heeft eveneens heel veel Otterloërs erg veel plezier bezorgd. Als werkverschaffingsproject in de dertiger jaren is dit uitgegroeid tot een grote bron van vermaak in de laatste acht decennia.

De Arnhemse dirigent de heer Fritz Hehne staat hier voor het OBK-orkest tijdens een repetitie in Otterlo (1982). Hij speelde zelf jarenlang waldhoorn (!!) in het Gelders Orkest in Arnhem

Baart Kunst) de muziekvereniging die in 1922 werd opgericht. Deze groep muzikanten staan op een foto uit 1928. Voorste rij: S. Heiwegen Hz; T. Heiwegen Sz; I. Boorsma en H. Bruil. Middelste rij: T. Poelman; F. Versteeg; Tj. Boorsma (voorzitter); H. Fransen (dirigent uit Arnhem); T. Heiwegen Hz; D. Lieftink; H. Brunekreef (knielend). Achterste rij: H. Zwanenburg; B. Pol; E. Bruil; J. Pol; A. Blotenburg; G. van Bruggen; W. van de Steeg; A. Bruil; G. van Lunteren; R. van den Ham.

Als symbool voor de vele boerderijen die Otterlo rijk is hebben wij voor deze oude, sfeervolle foto van de Damakker gekozen die genomen in de eerste helft van de twintigste eeuw. Hier heeft de familie van Santen jarenlang gewoond steeds met grote gezinnen, nu is het een Mini Camping (fam. Meijer)

De heer Gerrit Feenstra werd als fries geboren op 12-04-1890 in Hijlaard. Hij werkte jaren als architect in Arnhem. In 1952 kocht hij een oude commandeurswoning op Terschelling waar hij duizenden wandtegels aantrof. Het huisje stamde uit 1741. Hier begon zijn verzameling en vanaf 1961 stelde hij die ten toon in zijn vakantiewoning, Eikenzoom 10 in Otterlo. In 1968 schonk het grootste deel van de collectie aan een door hem opgerichte stichting. Zo ontstond het Nederlands Tegelmuseum ‘It Noflik Sté (=Het Genoeglijk Plekje). Op 07-08-1983 overleed hij in Arnhem.

Dominee Jan Cornelis Terlouw, de vader van politicus en schrijver Jan Terlouw, stond in de Hervormde Gemeente Otterlo van 1946 tot 1956. Vanaf 1581 begon de reeks van predikanten met Ds. Wilhelmus van Moers als eerste. De periode van Ds. Terlouw was zeker niet een gemakkelijke omdat er direct na de oorlog heel veel stond te gebeuren.

Oude Otterlose weg, nu Koeweg geheten, tussen de Traa en Hessenweg. We kijken richting Otterlo. Foto:1890.

Bij mijn jarenlange onderzoek zijn twee mensen voortdurend in mijn gedachten gebleven en die wil ik hier memoreren. Op de linker foto is  Petronella Offerman afgebeeld. Zij werd, toen ze op 28 februari 1945 vanuit Zeist op de fiets in Otterlo op zoek was naar voedsel voor haar 4 kleine kinderen doodgeschoten, waarschijnlijk per ongeluk door een geallieerd vliegtuig. Op de rechter foto staat Corporal Herbert Dixon Stitt, DCM afgebeeld. Hij kreeg op de ochtend na de Slag om Otterlo op 17 april van de aanwezige commandant Major-General Bert M. Hoffmeister de hoogste onderscheiding voor betoonde moed uitgereikt, DCM. Hij viel door oververmoeidheid in de vroege ochtenduren tegen zijn voertuig in slaap en werd even later door een optrekkende truck overreden.

Toen de oorlog afgelopen was werd de trieste balans opgemaakt en een zogenaamde Roll of Honour met alle namen van gesneuvelde Canadese, Engelse militairen en inwoners van Otterlo samengesteld. Deze namen staan nu op het Oorlogsmonument (foto hieronder) aan de Dorpsstraat ter hoogte van de Algemene Begraafplaats in Otterlo op een plaquette. Voor meer informatie zie: www.slagomotterlo.nl.  Aan deze mannen dankt Otterlo haar herwonnen vrijheid!

De Maple Leaf , het symbool van Canada in de oorlog staat in het oog springend op het Herdenkingsmonument in Otterlo.

Het Herdenkingsmonument aan de Dorpsstraat/Sportlaan in Otterlo. Hieronder de plaquette ter nagedachtenis aan de Soldier’s General Major-General Bert Hoffmeister die de bevrijding van Otterlo heeft geleid.