kroller-muller

Museum Kröller Müller in Otterlo

Luchtfoto van het museum complex.

Monsieur Jacques heet iedereen welkom bij de ingang.

Toegangshek naar Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Toegangshek bij Oud Reemst, is niet meer in gebruik voor publiek, alleen toegankelijk voor onderhoudsdiensten. 

In de donkere oorlogsjaren zijn hier medewerkers van het Museum bezig met het inpakken en daarna veilig opslaan van de kostbare schilderijen.

Foto van de tuin- en landschapsarchitect Prof. Jan T.P. Bijhouwer die verantwoordelijk was voor de eerste aanzet voor het ontwerp en uitvoering van de Beeldentuin, direct naast het Museum gelegen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Hieronder zijn ontwerpschets voor uitbreiding van het, toen nog, Beeldenpark geheten gebied. Bij de start in 1961 was het park 4 ha groot, nu is het inmiddels 25 ha. Jan Bijhouwer heeft steun gehad van Bram (A.M.) Hammacher, directeur en de kunstenares Marta Pan.

In de Beeldentuin staan maar liefst 160 sculpturen van o.a. Henry Moore, Barbara Hepworth; Jean Arp; Auguste Rodin; Jean Dubuffet; Kenneth Snelson; Jan van Munster; Richard Serra; Guiseppe Penone; Lucio Fontana; enz. Ook zijn twee paviljoens, namelijk die van Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld, weer origineel opgebouwd in de Beeldentuin. Op internet kunt u een Wandeling door de Beeldentuin maken, kijk daarvoor op krollermuller.nl/media/wandelroute.pdf.

Een aparte vermelding verdient Drie Staande Motieven van Henry Moore die op het Pampelse Zand staan, een paar honderd meter buiten het Museum langs de weg naar Schaarsbergen. Hier zou het nieuwe museum gebouwd worden maar de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog zetten een streep door die plannen, de fundamenten liggen er nog wel…

 In het Kröller Müller Museum, geopend in 1938, hangen werken van veel bekende kunstenaars, natuurlijk Van Gogh (De Aardappeleters; Café-terras bij nacht; Op de drempel van de eeuwigheid, enz. maar ook werken van Seurat (Le Chahut); Jan Toorop; Juan Gris; Paul Signac; Paul Cézanne; Paul Gauguin; Georg H. Breitner; Isaac Israëls; Henri Fantin-Latour; Picasso; Mondriaan; Braque; enz.

           Het jonge echtpaar Helene Kröller-Müller en Anton Kröller.

Helene heeft haar eerste stappen in de kunstwereld gezet door lessen te nemen bij H.P.Bremmer. Hij heeft haar smaak en keuze bij aankoop van verschillende werken sterk beïnvloed.

Het familiegraf van Helene Kröller-Müller (links) en haar echtgenoot Anton Kröller (rechts) met op de achtergrond een herdenkingssteen voor Sam van Deventer die zijn leven lang aan Helene toegewijd is gebleven. Het graf ligt op de zuidhelling tegen de Franse Berg in de omgeving van het Museum.

Meer informatie over dit echtpaar kunt u terugvinden in de twee biografieën die over Helene en Anton geschreven zijn.

Eva Rovers (2010): De Eeuwigheid verzameld, Helene Kröller-Müller (1869-1939).

Ariëtte Dekker(2015): Leven op Krediet, Anton Kröller (1862-1941).