Jagersrust

Geschiedenis van ‘Jagersrust‘, Café-Restaurant-Pension-Hotel aan de Dorpsstraat in Otterlo.

Een zeer oude en zeldzame foto van Café Transvaal anno 1895. Dit café was de voorloper van Café Transvaal was de nieuwe naam voor ‘De Roode Lelie’ dat in 1893 van Dhr. Karel Mulder was overgenomen. Na 1907 werd dit Café omgedoopt in ‘Jagersrust’ met als eigenaar Martinus Poelman.

Café-Pension Jagersrust anno Dhr. Martinus Poelman staat in het midden trots voor zijn nieuwe zaak. Deze zaak is net overgenomen van de eigenaar van Transvaal Gerrit Pieterse in 1907. Poelman, kunstschilder en jager liet de zaak graag over aan zijn vrouw Gerritje Beumer. Samen met dokter Beumer ging hij vaak jagen en de buit was gedeeltelijk voor het restaurant Jagersrust en voor minder bedeelden uit het dorp.

Omstreeks 1910, Café en Pension Jagersrust aan de Dorpsstraat met vakantiegangers op het terras. Op deze plaats staat nu Grand Café Kruller.

Begin jaren dertig zag het Café Jagersrust en binnen zo uit. De man met hoed is de eigenaar Martinus Poelman omgeven door 4 van zijn kinderen. Het jongetje naast de dame rechts is het zoontje van dokter Beumer. De man naast Poelman en naast zijn dochter is de schoonzoon van Poelman. Tot rond de eeuwwisseling heette dit Café Transvaal met eigenaar Pieterse. Opvallend zijn de vele opgezette dieren in de vitrines en aan de wand opgehangen.

Bezoekers en eigenaar Poelman voor het Pension Jagersrust (Bondscafé) aan de Dorpsstraat in Otterlo in 1915. Let op de prachtige motorfiets in handen van de veldwachter links op de foto.

Een opname, eveneens uit 1915, van Pension-Café Jagersrust met de eigenaar Poelman trots voor zijn zaak.

Hotel-Café-Restaurant Jagersrust met rechts een deel van de Erica school in 1956

In 1965 is de situatie bij Jagersrust niet veel veranderd ten opzichte van 1956 zoals u in deze opname kunt zien.