Mossel

Boerderij Mossel

Inleiding

Al in het jaar 1500 kwam de naam ‘mosschel’ voor in de streek die nu vooral het landgoed Planken Wambuis omvat. Mosschel betekent ‘alles van mos’ en slaat op het feit dat herders met hun kuddes schapen over de Veluwe trokken en dan ’s nachts zomerhutjes en schuilplaatsen bouwden van mos. Dat gebeurde vooral in de lente en zomer. Een bekend punt om deze hutten te bouwen was de plaats waar nu de boerderij staat. De gronden om de boerderij zijn inderdaad al sinds 1500 in gebruik en werden op de schrale zandgronden van de Veluwe letterlijk veroverd.

Verandering bestemming

Omstreeks 1995 zijn die landbouwgronden weer aan de natuur teruggegeven. Er grazen nu New Forest pony’s en Spaanse runderen op. Al drie generaties van de familie Prangsma wonen nu in de boerderij.

Foto: De heer Herman Pieter Prangsma, (1916 – 1985), boer op de Mossel. Tijdens de oorlog was de afgelegen boerderij een uitstekende plaats voor onderduikers en evacuees. Van het boerenbedrijf kwamen veel aardappels die in Otterlo zeer welkom waren om de vele evacuees via de gaarkeuken te kunnen voeden. Van 1977-1981 was hij voorzitter van het VVV-kantoor in Otterlo en hij zat in tal van bestuursfuncties in de landbouwwereld.

Die boerderij bestaat verder uit een deel, woonhuis, schaapskooi, hooiberg, veldschuur en theeschenkerij. De schaapskooi is op 8 augustus 2016 afgebrand en wordt nu weer hersteld. In de jaren na de oorlog werd het vooral als pension verhuurd en in de jaren tachtig werd er een groepsaccommodatie aan het geheel toegevoegd. De Mossel ligt ongeveer 4 km van Otterlo en is niet gemotoriseerd te bereiken tenzij men ontheffing heeft omdat er accommodatie gehuurd is. Te voet, te paard of per fiets is het via zandweg en goed fietspad te bereiken.

Plaats

De Mossel boerderij ligt in het landgoed Planken Wambuis en vooral de theeschenkerij, sinds 1946, is een uitstekend rustpunt voor elke recreant die van de prachtige natuur wil genieten. De boerderij zelf stamt uit 1863 maar al rond 1500 komt de naam “Mosschel” in de annalen voor. Vanaf de jaren veertig was De Mossel in de zomermaanden als pension te huren en vanaf de jaren tachtig zijn er groepsaccommodaties bijgebouwd. Uniek is het feit dat er immers vrijwel geen plaats in Nederland meer is die in een straal rondom zijn kern van minstens 4 km geen bewoning kent! Over rust gesproken.