Boerderijen

Boerderijen in en om Otterlo.

Foto’s van het landelijke Otterlo omgeving Hervormde Kerk. Nog geen sprake van enige vorm van industrialisatie. Foto’s tussen 1900-1920 genomen.

Omgeving Weversteeg met zicht op Hervormde Kerk. En de boer hij ploegde voort…….Waarschijnlijk is de boer Jan van Ark achter de ploeg.

Een foto uit 1908 van het Pannenkoeken – en bierhuis van eigenaar J. Kraanenberg aan de Appelplansweg. Dochter Kraanenberg staat op de schommel naast haar ouders. De naam ‘appelplans’ komt al voor op een plattegrond uit 1843 en sinds 1869 wordt ook de naam ‘appelplaats’ gebruikt. Zie plattegrond van Otterlo 1869.

De boerderij De Houtkamp anno 1929, de weg langs het huis gaat richting de Hoge Veluwe dat toen nog géén afgesloten Nationaal Park was. Later is, via het Pension houden, een deel van de boerderij verbouwd tot Bed & Breakfast die het nu is.

Boerderij Damakker, lang bewoond door de Familie van Santen. Deze boerderij heeft een rijke historie die teruggaat tot in de negentiende eeuw.

De Opa van Vader Jan van Santen van de boerderij Damakker staat hier voor de achterzijde van zijn boerderij.

De oude boerderij van Jantje-meu, hij staat voor de voordeur, aan de Dorpsstraat in Otterlo. Deze boerderij stond er al in de Bataafse-Franse tijd, dus rond 1800!

Een heel oude foto van een boerderij Gaard van de Brink aan het Mosselse pad in Otterlo. De pomp staat dominant voor de boerderij.

Het begin van de Dorpsstraat overgaand in de Harskamperweg met de boerderij van Teunissen Op deze plaats ligt nu de Sparwinkel. Het zoontje van veldwachter Groters zit rechts in de berm met de hand boven de ogen met naast hem o.a. kinderen van schoolhoofd (1892-1904) Krijn Bouman. Rechts voor de Hervormde Kerk ziet u de voormalige pastorie. Foto omstreeks 1900 genomen.

Het Musschennest anno 1950 aan de rand van Otterlo in de bossen gelegen.

Drie foto’s van het Musschennest nu, gerestaureerd en als een groepsaccommodatie in gebruik.

Boerderij waar tussen 1900 en 1930 Boswachter van Ark en zijn familie met 13 kinderen heeft gewoond. Vóór de Tweede Wereldoorlog is deze boerderij al afgebroken. De foto is van 1895.

Landelijk Otterlo vanaf de Weversteeg gezien richting Dorpsstraat Houtkampweg met midden in de foto ’t Witte Hoes van dokter Beumer. Foto anno 1930.